mpfc31

Schokkend naakt vs. ‘De maagd Marino’

Het valt waarachtig niet mee om als debutant je roman onder de aandacht te brengen. Daar was ik op voorbereid en ik heb ook alle begrip voor de terughoudendheid van de beklagenswaardige neringdoende die de zelfstandige boekenverkoper heden ten dage is. Toch zijn de redenen die worden aangevoerd om althans mijn boek van de schappen te weren soms ronduit bizar.

Neem Oosterboekhandel J. Amesz, ‘sinds 1886 Kralings middelpunt voor boeken op elk gebied, de oudste en gezelligste boekhandel van Rotterdam,’ zoals de site met niet eens ongepaste trots meldt. Ik besloot er mijn geluk te beproeven. Ik beken dat ik goede hoop had, al was het maar omdat ik er vlakbij woon. Hoe zou dit bescheiden, maar gerespecteerde en zonder twijfel bona fide instituut een buurtgenoot die kort geleden als schrijver was opgestaan, kunnen afwijzen?

Nou, daar draaiden ze hun hand niet voor om bij Amesz. Men had mijn site bekeken – op mijn eigen aandringen, want ik ben er behoorlijk trots op, al kijken er maar weinig mensen naar. Ze vonden het maar niks, mijn site. ‘Te veel naaktscènes,” klonk het afkeurend. ”Niets voor onze klanten.”

Met ‘naaktscènes’ werd klaarblijkelijk gedoeld op het schilderij van een obscure artiest genaamd Modigliani dat mijn homepage ‘siert’ en waar – toegegeven – de gore wellust vanaf druipt, op een aantal zedenbedervende fotootjes van half in het duister gehulde silhouetten van naakte vrouwen die onder het bedrieglijk onschuldig klinkende kopje ‘Het Boek’  zijn te vinden, en waarschijnlijk vooral op mijn trailer, met een paar, wat zal ik zeggen, plaatjes die van een abjecte perversie getuigen.

In een staat van verdwazing verliet ik boekhandel J. Amesz. Nooit had ik verwacht dat mijn site, die ik met zo veel zorg en argeloos enthousiasme en de allerbeste esthetische bedoelingen had opgezet, als aanstootgevend zou worden aangemerkt . Was Kralingen buiten mijn medeweten en goedvinden in een Staphorst aan de Maas veranderd?

Het was nog veel gekker, besefte ik dadelijk. Lees en huiver:

Op zijn site prijst Amesz zich aan als boekhandel met een ‘op de eigen klantenkring afgestemde collectie’.

Aha. Nou, dan weet ik nu waar de voorkeur van die zogenaamd respectabele Kralingse klantenkring naar uitgaat. Niet naar wat beschaafde naaktscènes – dat is waarschijnlijk veel te saai – maar naar… kannibalisme!

Want waar viel mijn oog op, terwijl ik mijn afwijzing verbluft aanhoorde? Op een stapel exemplaren van ‘De Maagd Marino’, jongste winnaar van de Libris literatuurprijs, van Yves Petry. Een werkje dat gaat over een man die zich… door zijn minnaar laat opeten. Die zijn penis laat afsnijden en opbakken – no less.

Dit boek had J. Amesz ruim in voorraad. En het had geen onopvallend plekje gekregen – o nee. Het lag in stapeltjes bij de kassa. En zelfs, als ik me goed herinner, in de etalage.

Let wel: De Maagd Marino, overigens gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, schijnt geweldig geschreven te zijn. Dat geloof ik best, want Yves Petry staat bekend om zijn fraaie stijl. Toch heb ik het boek niet gelezen en zal ik het ook niet lezen, want geloof’t of niet: ik heb wat beters te doen. Maar dit terzijde.

Wat heb ik de beheerders/eigenaars van de oudste boekhandel van Rotterdam te zeggen, behalve dat ze een beetje hypocriet zijn? Ach, ik zou ze alleen op het hart willen drukken naar het volgende vrolijke filmpje te kijken, dat het liedje ‘I am naked’ van het Frans/Duitse duo Stereo Total tot onderwerp heeft. Ik hoop oprecht dat ze daar van opknappen.

 

Reacties

Vrijheid van meningsuiting is vaak strontvervelend en bestaat dus niet op deze website. Reacties zijn welkom, maar worden door mij gewogen. Ik zie veel door de vingers, maar niet alles. Scheldpartijen worden sowieso geweerd. Seksisme en racisme uiteraard ook.
* Verplicht, email adres wordt niet gepubliceerd