Romy+Schneider+3

Romy Schneider en de erotiek van het roken

Kijk, ik mag dan om redenen die ik liever voor me houd, enkele jaren geleden zijn gestopt met roken, in mijn hart blijf ik een roker. Rokers, zo luidt mijn stellige overtuiging, zijn over het algemeen betere mensen dan niet-rokers. Hoe moet ik het uitleggen? Wie niet een respectabel deel van zijn leven aan de kankerstok verslingerd is geweest, die heeft niet ten volle geleefd. Die heeft zich laten insnoeren in een korset van kleingeestige deugdzaamheid en bedilzucht. De schrille toon waarop de nicotinevrije activisten almaar strengere maatregelen eisen tegen de rokende medemens doet mij wanhopen aan het vermogen tot wezenlijke vooruitgang dat onze beschaving in zich bergt. Omdat je altijd nare mensen houdt die andere mensen om een wissewas de brandstapel op jagen, als ze de kans krijgen.

Overigens geloof ik domweg niet dat het roken zo’n verwoestend effect heeft op de volksgezondheid als wordt beweerd. Want als dat zo zou zijn, hoe komt het dan dat de generatie rokers bij uitstek – de oorlogsgeneratie, zeg maar – niet is dood te meppen, waardoor we nu met het probleem van de vergrijzing zitten opgescheept? En zelfs al was roken zo schadelijk als wordt beweerd en zou het leven er aanzienlijk door worden bekort, dan betekent dit toch niet dat onze gezondheidszorg op kosten wordt gejaagd? Integendeel, vroegtijdig overleden rokers leveren juist een besparing op, zegt mijn gesundendes volksempfinden me.

Enfin, volgens mij zit er meer achter. Volgens mij hebben de stichtingen Stivoro en Clean Air een geheime agenda: alle erotiek uit de samenleving bannen. De stichtingen Stivoro en Clean Air worden in mijn fantasie bemenst door chronisch geconstipeerde dames met grijze utiliteitskapsels die elke dag naar hun werk gaan op kleine, door hun machtige dijen goeddeels aan het oog onttrokken snorfietsjes.

Wat roken dan met erotiek te maken heeft? Wat een vraag! Kijk maar naar Romy Schneider in onderstaand filmpje, dat ik graag in dit blog opneem ter compensatie voor de onbegrijpelijke omissie dat er in mijn romanties-decadente roman Mijn beeldschone aandoening niet wordt gerookt! Ik snap zelf niet hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Het was in ieder geval niet om de chronisch geconstipeerde dames op snorfietsjes te vriend te houden, dat bezweer ik, want die haat ik.

Genoeg! Rest mij slechts om alle activistische niet-rokers het boek Holy Smoke (dat toevalligerwijs bij dezelfde uitgeverij verschijnt als mijn roman) op het hart te binden. Om betere mensen van ze te maken. Verder heb ik ze alleen nog dit toe te voegen: Relax Baby Be Cool.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Reacties

Vrijheid van meningsuiting is vaak strontvervelend en bestaat dus niet op deze website. Reacties zijn welkom, maar worden door mij gewogen. Ik zie veel door de vingers, maar niet alles. Scheldpartijen worden sowieso geweerd. Seksisme en racisme uiteraard ook.
* Verplicht, email adres wordt niet gepubliceerd